Overleven op de Port-au-Prince markt

DSCF3071

Dit is Madame Davide, een van de vele Madam Sara die van maandag tot en met zaterdag op de grootste markt in Haïti Croix-des-Bossales market staat.

De afgelopen maanden is deze markt aangevallen door gewapende gangs. De mannen hadden het vooral gemunt op het cash geld waarmee de vrouwen handelen. Onder veel geweld moesten zij hun geld afstaan. Deden ze dat niet, dan werden ze met stokken geslagen, of nog erger, verkracht onder de ogen van iedereen.

CIMG5077Ondanks dat deze markt een stad op zichzelf is, was er tot voor kort geen beveiliging of toezicht. Maar na deze extreme golf van geweld, staat er sinds vorige maand beveiliging voor de ingang van de markt. Op deze foto in de vorm van VN militairen.

Madame Davide zegt dat dit slechts een klein beetje helpt, want binnen op de markt komen ze niet, en dus kunnen ze je nog altijd dwingen op je geld af te geven, zonder dat de politie dit ziet.

Stoppen is voor de meeste marktvrouwen geen optie, want zonder werk hebben ze geen inkomen, en dus geen eten.

Achtergrond over Madam Sara

In 2012 heb ik enkele maanden onderzoek gedaan naar de leef- en werkomstandigheden van ruim 160 Haïtiaanse marktvrouwen en in het bijzonder van de Madam Sara, steunpilaren van de Haïtiaanse economie (poto mitan in Kreyol). Madam Sara zorgt ervoor dat de producten die de boeren verbouwen op de markten worden verkocht.

Zoals de Haïtiaanse vogels met dezelfde naam maken de bedrijvige en lawaaierige Madam Sara’s onverbrekelijk deel uit van het Haïtiaanse landschap. Deze vrouwen vormen de onmisbare schakel tussen 700.000 kleinschalige boeren op het platteland en de verbruikers in de stad. 66% van de Haïtiaanse gezinnen overleeft dankzij de opbrengsten van kleinschalige landbouw. Naar Haïtiaanse gewoonte werken de mannen meestal op het veld, terwijl de vrouwen zich bezighouden met de handel. De Madam Sara’s maken deel uit van de informele sector, die in Haïti 85% van de economie inneemt. De binnenlandse voedselproductie volstaat niet om de bevolking te voeden; 60% van het voedsel wordt ingevoerd.

frontpage_new

Meer informatie over deze poto mitan is te lezen in mijn Engelstalige onderzoeksrapport From Gardens to Markets.